PEKLOWANA WOLOWINA - CORNED BEEF

Och! Ten post zaczelam pisac w marcu a dzisiaj jest polowa marca i dalej jest niedokonczony.


17 marca w Stanach to wielkie swieto Irlandczykow - Swieto Sw. Patryka. W sklepach miesiac przed tym dniem pojawiaja sie produkty typowo irlandzkie takie jak Soda Bread czy tez Corned Beef. Pisze tylko o tych dwoch rzeczach bo tak naprawde tylko one kojarza mi sie ze Sw. Patryka. Znalazlam cala mase przepisow na chleb i wolowine, ale tylko jeden zwrocil moja uwage. 

O jakiegos juz czasu zagladam do Coleen z Grow Forage Cook Ferment. Uwielbiam czytac jej porady i przepisy. Chociaz sama nie mam czasu aby je wdrozyc w swoje zycie to mam wrazenie, ze dzieki niej jestem blizej natury. Ha, ha, ha.....moze to za duzo powiedziane, ale cos w tym jest. Ale wystarczy tych rozmyslan. Coleen wstawila przepis na peklowana wolowine a ja ja zrobilam i moj maz powiedzial, ze byla bardzo dobra. A wiec aby nie zgubic przepisu jak to sie juz stalo kilka razy, wpisuje go tutaj. 

CORNED BEEF 


Prep Time/ Przygotowanie               10minutes 
 Cook Time/ Czas gotowania          3hours 
 Brine Time/ Peklowanie                 5days 
 Servings/ Porcje                                
Calories/ Kalorie                             296 kcal
Author/ Autor                         Colleen @ Grow Forage Cook Ferment

Ingredients/ Produkty

Pickling Spice Blend/ Mieszanka Przypraw


·       1 Tbsp black peppercorns/ 1 lyzka ziaren czarnego pieprzu

·       1 Tbsp mustard seeds/ 1 lyzka ziaren 

·       1 Tbsp coriander seeds/ ziarna kolendry

·       1 Tbsp red pepper flakes/ czerone platki papryki

·       1 Tbsp allspice berries/ ziele angielskie

·       1 Tbsp juniper berries dried/ susznore owoce jalowca

·       1 Tbsp whole cloves/ cale ziarna gozdzikow


Brine/ Zalewa


Corned Beef


  • 2 Tbsp pickling spice blend/ 2 lyzki mieszanki przypraw
  • bay leaf/ 1 lisc laurowy
  • 1 onion halved/ 1 cebula przecieta na pol
  • 1 head cabbage quartered (optional)/ 1 glowka kapusty  opcjonalnie)

Instructions/ Wykonanie

·       Combine all of the pickling spice ingredients in a small bowl. Store in an airtight container./ Polacz wszystkie przyprawy i trzymaj je w zamknietym pojemniku.

·       Make the brine by putting all of the brine ingredients, except the brisket and ice cubes, into a pot and bring to a boil. Once it boils, take it off the heat and let it cool completely./ Aby zrobic zalewe, polacz wszystkie skladniki oprocz wołowiny i lodu Zagotuj. Odstaw do ostudzenia.

·       Put the brisket, brine, and ice cubes into a brining vessel, and keep it in the refrigerator or on ice for 5-7 days./ Umiesc wolowine, lod i zalewe w pojemniku I wstaw do lodówki na 5-7 dni.

·       Once brining is finished, take the brisket out and rinse well with cold running water./ Po -7 dniach, oplucz wolowine  w wodzie.

·       Put the brisket in a large pot with water to cover, the halved onion, 2 Tbsp pickling spice, and bay leaf./ Umiesc wolowine w duzym garnku, zalej woda, dodaj cebule, lisc laurowy i lisc laurowy.

·       Bring to a boil, then reduce the heat to a simmer.  Cover and cook for about 3-4 hours, adding the optional quartered cabbage during the last hour, until tender./ Doprowac do wrzenia. Zmniejsz ogien. Przykryj i gotuj 3-4 godziny. Pod koniec gotowania mozna dodac pocieta na cwiartki kapustę i gotowac az do miekkosci.


Komentarze