Och! Ten post zaczelam pisac w marcu a dzisiaj jest polowa marca i dalej jest niedokonczony.
17 marca w Stanach to wielkie swieto Irlandczykow - Swieto Sw. Patryka. W sklepach miesiac przed tym dniem pojawiaja sie produkty typowo irlandzkie takie jak Soda Bread czy tez Corned Beef. Pisze tylko o tych dwoch rzeczach bo tak naprawde tylko one kojarza mi sie ze Sw. Patryka. Znalazlam cala mase przepisow na chleb i wolowine, ale tylko jeden zwrocil moja uwage.
O jakiegos juz czasu zagladam do Coleen z Grow Forage Cook Ferment. Uwielbiam czytac jej porady i przepisy. Chociaz sama nie mam czasu aby je wdrozyc w swoje zycie to mam wrazenie, ze dzieki niej jestem blizej natury. Ha, ha, ha.....moze to za duzo powiedziane, ale cos w tym jest. Ale wystarczy tych rozmyslan. Coleen wstawila przepis na peklowana wolowine a ja ja zrobilam i moj maz powiedzial, ze byla bardzo dobra. A wiec aby nie zgubic przepisu jak to sie juz stalo kilka razy, wpisuje go tutaj.
Ingredients/ Produkty
Pickling Spice Blend/ Mieszanka Przypraw
·
1 Tbsp black peppercorns/ 1 lyzka ziaren czarnego
pieprzu
·
1 Tbsp mustard seeds/ 1 lyzka ziaren
·
1 Tbsp coriander seeds/ ziarna kolendry
·
1 Tbsp red pepper flakes/ czerone platki papryki
·
1 Tbsp allspice berries/ ziele angielskie
·
1 Tbsp juniper berries dried/ susznore owoce
jalowca
· 1 Tbsp whole cloves/ cale ziarna gozdzikow
Brine/ Zalewa
- 3/4 gallon water/
okolo 3 litry wody
- 1 cup kosher, pickling, or sea salt or
kosher salt/ 1 szkl. soli do peklowania lub soli morskiej
- ½ cup brown sugar/1/2 szkl brazowego cukru
- 2 Tbsp pickling spice blend/ 2 lyzki przypraw do
peklowania
- 3 crushed
garlic cloves/ 3 zabki czosnku
- 1 cinnamon stick/ 1 laska cynamonu
- 1 bay leaf/ 1 lisc laurowy
- ½ tsp ground ginger/ 1 lyzeczka imbiru w
proszku
- 3-5 pound beef
brisket/ 1,5 - 2,5 kg wolowiny
- ice cubes/ lod
Corned Beef
- 2 Tbsp pickling spice blend/ 2 lyzki mieszanki przypraw
- 1 bay leaf/ 1 lisc laurowy
- 1 onion halved/ 1 cebula przecieta na
pol
- 1 head cabbage quartered
(optional)/ 1 glowka kapusty
opcjonalnie)
Instructions/ Wykonanie
·
Combine all of the
pickling spice ingredients in a small bowl. Store in an airtight container./ Polacz
wszystkie przyprawy i trzymaj je w zamknietym pojemniku.
· Make the brine by putting all of the brine ingredients,
except the brisket and ice cubes, into a pot and bring to a boil. Once it
boils, take it off the heat and let it cool completely./ Aby zrobic zalewe, polacz wszystkie
skladniki oprocz wołowiny i lodu Zagotuj. Odstaw do ostudzenia.
· Put the brisket, brine, and ice cubes into a brining
vessel, and keep it in the refrigerator or on ice for 5-7 days./ Umiesc wolowine, lod i zalewe w
pojemniku I wstaw do lodówki na 5-7 dni.
·
Once brining is
finished, take the brisket out and rinse well with cold running water./ Po -7
dniach, oplucz wolowine w wodzie.
· Put the brisket in a large pot with water to cover, the
halved onion, 2 Tbsp pickling spice, and bay leaf./ Umiesc wolowine w duzym garnku, zalej
woda, dodaj cebule, lisc laurowy i lisc laurowy.
· Bring to a boil, then reduce the heat to a simmer.
Cover and cook for about 3-4 hours, adding the optional quartered cabbage
during the last hour, until tender./ Doprowac do wrzenia. Zmniejsz ogien. Przykryj i gotuj 3-4
godziny. Pod koniec gotowania mozna dodac pocieta na cwiartki kapustę i gotowac
az do miekkosci.
Komentarze
Prześlij komentarz