Jedna z moich ulubionych salatek, ktora robie na kazda impreze jest salatka z bok choy i makaronu z chinskich zupek. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Nastepnego dnia smakuje tak samo dobrze jak i pierwszego.
zdjecie znalezione w internecie |
- 1 glowka salaty bok choy
- 2 wiazki drono pokrojonego szczypiorku
- 2 opakowania makaronu z zupek chinskich (bez przypraw), potluc na drobne kawalki
- 1/4 szkl. platkow migdalowych
- 2 lyzki nasion sezamu lub pestek slonecznika
- 1/4 szkl. masla lub tyle aby uprazyc sezam/slonecznik, migdaly i makaron
sos:
- 1/3 do 1/2 szkl. cukru
- 1/4 szkl. octu winnego
- 1/3 szkl sosu sojowego
- W duzej misce polacz pokrojony bok choy i szczepior
- Na patelni na masle uprazyc makaron, migdaly i sezam okolo 7 mimut. Odstawic i schlodzic do temperatury pokojowej.
- W sloiku polaczyc wszystkie skladniki do sosu i wstrzasnac mocno.
- Polac salate i smacznego.
W wielu przepisac w internecie znalazlam rozne proporcje skladnikow sosu. Mozna dodac olej, czego ja nigdy nie robilam. A skladniki, ktore podalam sa tylko przykladowymi proporcjami. Od jakiegos czau, robie go on oko i nie narzekam. Sprobujcie, bo warto.
Komentarze
Prześlij komentarz