Life-Changing Chicken(less) Bouillon Powder
Przepis znalazlam na stronie PLANT POWER COUPLE
Od jakiegos czasu moja corka jest wegetarianka. Nie dziwie sie jej bo ja sama jem mieso z wygody. Ale tak naprawde lubie wazywa i kasze. I gdyby nie to, ze moj maz "nie jest krolikiem i samej trawy jesc nie bedzie" w moim domu panowalaby dieta wegetarianska. I tak czesto robie potrawy wegetarianskie dla siebie i dzieci. One to lubia i ja tez.
Ostatnio natknelam sie na strone Brittany i Terrenca i tam znalazlam tzw. kostke rosolowa dla wegan i pomyslalam, ze przyda sie Kasi, ktora wyprowadzila sie do akademika i sama o siebe musi zadbac.
Przygotowanie bulionu to tylko chwila. Sama nie probowalam rosolu, ale bulion pachial ladnie i smakowal jak prawdziwy bulion z kurczaka kupowany w sklepie.
SKLADNIKI:
- 2 szkl. platkow drozdzowych
- 1/4 szkl. soli morskiej
- 2 lyzki cebuli w proszku
- 1 lyzki kurkumy
- 1 lyzki przyprawy wloskiej
- 1 lyzeczki soli z ziarenkami selera
- 1 lyzeczki suszonego tymianku
PRZYGOTOWANIE:
Wlozyc wszystkie skladniki do malaksera i pulse wszystko az skladniki sie polacza i powstanie proszek.
PRZECHOWYWANIE:
Przechowywac w szczelnie zamknietym pojemniku.
JAK ZROBIC ROSOL:
1 lyzke bulionu zalac 1 szklanka goracej wody. Mieszac tak dlugo az proszek sie rozpusci. Uzyj bulionu tam gdzie w przepisie uzywany jest rosol z kury.
Nutrition
Serving: 1TbspCalories: 50kcalCarbohydrates: 6gProtein: 6gFat: 1gPolyunsaturated Fat: 1gSodium: 1485mgFiber: 4g
Komentarze
Prześlij komentarz