MAKARON Z PIECZARKAMI I CIECIERZYCA

Dzisiaj zrobilam makaron z pieczarkami i ciecierzyca wedlug przepisu Olgi Smile. Polecam kazdemu bardzo serdecznie. Zamiast bialego makaronu ugotowalam fioletowy makaron ryzowy. Zdjecia nie zrobilam bo juz nie zdazylam. Moje dzieciaki byly tak glodne, ze nie poczekaly az wyciagne aparat.
Mam nadzieje, ze pani Olga sie na mnie nie obrazi jak wstawie jej przepis tutaj

SKŁADNIKI:

  • 150 g serka kremowego lub 200 ml tłustego mleka kokosowego
  • 500 g pieczarek
  • 1 puszka ugotowanej ciecierzycy z zalewą
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz mielony do smaku
  •  500 g makaronu 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Zagotuj wodę na makaron.
  2. Cebulę pokroj w plasterki lub grubą kostkę.
  3. Pieczarki oczysc i pokroj w plasterki.
  4. Posiekaj koperek.
  5. Rozgrzej na patelni olej, włoz cebulę i pomieszaj, smażąc na złoto. Dodaj pieczarki i smaż dalej na dużym ogniu aż zmiękną i staną się złote.
  6. Zawartość słoika z ciecierzycą razem z płynem, przekłoz na patelnię, dodaj posiekany koperek i sporo mielonego pieprzu. Mieszaj, podgrzewaj i dopraw solą.
  7. Po 1 minucie wloz na patelnię serek lub wlej mleko kokosowe i mieszaj.
  8. Odlej makaron, włoz go na patelnię i wymieszaj. Natychmiast podaj, makaron z pieczarkami i ciecierzycą smakuje wyśmienicie na gorąco!

Komentarze