Przepis znaleziony w gazetce "Sol i Pieprz" z listopada 2008.
SKLADNIKI na 4 porcje:
- 500g kalafiora
- 250g brokulow
- 4 ziemniaki
- 70g masla
- 3 lyzki maki
- 750ml chudego mleka
- 1 lyzka bulionu warzywnego
- 100g gotowanej szynki
- 100g sera zoltego
- 1 lyzka bulki tartej
- sol, pieprz, galka muszkatalowa
- Kalafior i brokuly umyc i podzielic na rozyczki. Ziemniaki obrac, umyc i pokroic w grube plastry. Warzywa gotowac oddzielnie w osolonej wodzie po okolo 10 minut. (Ja gotowalam ziemnieki troche dluzej). Nastepnie odcedzic i dobrze odsaczyc.
- Piekarnik rozgrzac do 180° C. Maslo rozpuscic i podsmazyc make. Nastepnie stopniowo wlewac mleko, caly czas mieszajac. Sos doprowadzic do wrzenia, doprawic bulionem, sola, pieprzem i galka muszkatalowa.
- Szynke pokroic w paski. Naczynie zaroodporne nasmarowac tluszczem. Ulozyc w nim warstwami warzywa i szynke. Calosc polac sosem i posypac startym zoltym serem wymieszanym z bulka tarta. Zapiekanke piec okolo 30 minut.
Gotowanie i pieczenie okolo 40 minut
1porcja: ok.480 kcal, bialko - 28g, tluszcze - 26g, weglowodany - 34g
Komentarze
Prześlij komentarz