Przepis znaleziony w majowej, tegorocznej Olivii. Bardzo podobalo mi sie zdjecie, wiec postanowilam je wyprobowac. Zamiast makaronu podalam wszystko na jednym talerzu z ryzem. Bylo pyszne.
SKLADNIKI na 4 porcje po 360 kcal:
- cebula
- 2 zabki czosnku
- piers z kurczaka
- sol i pieprz
- 2 lyzki oleju
- 1 lyzka maki
- 2 szkl. rosolu
- 2 lyzki smietany
- 3 wiazki zielonych szparagow
- duzy pomidor
- szczypta cukru
Cebule i czosnek posiekaj. Mieso umyj, pokroj na kawalki, oprosz sola i pieprzem. Smaz partiami na rozgrzanym oleju, wyjmij. Na tym samym tluszczu poddus cebule i czosnek. Oprosz maka, zasmaz. Dodaj mieso. Podlej rosolem i smietana. Przykryj i dus przez 10 minut. Przypraw sola, pieprzem i cukrem.
W tym czasie szparagom poobcinaj zdrewniale konce. Zielone pedy wloz do osolonego wrzatku i gotuj 10 minut. Pomidor pokroj na cwiartki. Usun gniazdo nasienne, a miaz pokroj w drobna kostke. Szparagi odsacz.
Przeloz je na ogrzany polmisek. Polej przygotowana potrawka. Posyp pomidorami. Podawaj z makaronem wstazki.
Komentarze
Prześlij komentarz