Przepis dostalam dosyc dawno od mojej mamy. Jest pyszne. Tym razem nie mialam jablek w domu a do sklepu mam za daleko, wiec wykorzystalam zamrozone jagody. Mialam 4 szklanki jagod.
SKLADNIKI:
NA CIASTO:
3 szklanki maki krupczatki
1 kostka margaryny
2 cale jajka
1 szklanka cukru
1.5 lyzeczki proszku do pieczenia
MASA:
1 kg jablek
2 paczki budyniu smietankowego (waniliowego)
3 szkalnki mleka
- Ciasto zagniesc i podzielic na dwie czesci, wlozyc do lodowki na 30 minut.
- Nagrzac piekarnik do 180°C
- Jedna czesc ciasta rozlozyc na wysmarowana blache. Jablka pokroic w grube plastry i ulozyc na ciasto.
- Ugotowac 2 paczki budyniu w trzech szklankach mleka i goracy budyn wlac na rozlozone jablka.
- Wszystko przykryc druga czescia ciasta i piec okolo 45 min
- Po upieczeniu posypac cukrem pudrem
Uwaga: Budyn musi byc bardzo gesty.
Komentarze
Prześlij komentarz