BEZY WEGANSKIE

Nigdy nie pomyslam, ze mozna wykorzystac wode z cieciorki. Przegladalam jakos stara gazete i znalazlam artykul o cieciorce. Od dawna wiem, ze cieciorka ma ma duzo wartosci zdrowotnych i moze zastapic bialko zwierzece. Ja ja lubie w przeciwienstwie do mojego meza, ktory oprocz miesa i tradycyjnych polskich potraw, nie lubi nic. Jednak od czasu do czasu dodaje ja do salatki albo tez robie z niej przekaske dla dzieci. 
Ale wracajac do wody z cieciorki. W artylule, o ktorym wspomnialam powyzej, znalazlam informacje, ze woda z cieciorki nazywana rowniez aquafaba nadaje sie na zrobienie weganskich bez. Poszukujac dokladnego przepisu, natrafilam na blog Joanny "Domowe Wypieki" a w nim przepis na Bezy Weganskie.
Co jest potrzebne?
150 ml wody z cieciorki
180g cukru pudru (nastepnym razem dodam troche mniej cukru, bo sa bardzo slodkie)

Sposób przygotowania:

  1. *Odmierzyć 150 ml wody z cieciorki z puszki. 
  2. *Wodę ubić mikserem, miksując na najwyższych obrotach, na sztywną pianę. 
  3. *Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier po max. 1 łyżce, powoli, robiąc odstępy po każdym dodaniu, aby cukier mógł się rozpuścić w pianie. Ubita piana powinna być sztywna i lśniąca.
  4. *Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem).
  5. *Piec w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 110°C, najlepiej z termoobiegiem przez ok. 90- 100 minut lub dłużej, w zależności od wielkości bez. 
  6. *Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do ostygnięcia.

  7. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie chłonęły wilgoci.
Uwagi z bloga Joanny:
* Przyjmuje się, że proporcja wody do cukru to mniej więcej 1:1, plus dodatkowe 2 łyżki cukru. Zatem, jeśli otrzymacie z puszki mniej niż 150 ml wody, to dodajcie tyle samo objętościowo cukru i dodatkowe 2 łyżki ;)
Z podanego przepisu wychodzą 2 blachy bez (ok. 180 g), tyle co mniej więcej z 4 białek.
Woda z ciecierzycy może mieć temperaturę pokojową lub być schłodzona w lodówce. Próbowałam oba warianty i nie zauważyłam różnicy. Jeśli chcesz spontanicznie zrobić bezy, otwórz puszkę, odlej wodę i postępuj jak w przepisie. Jeśli chcesz najpierw wykorzystać ciecierzycę np. do gotowania, odlej wodę, włóż ją do lodówki (moja stała dwa dni), a następnie schłodzoną ubij.

Komentarze