LENTILS CZYLI SOCZEWICA

Jak juz kiedyś wspominałam, w moim domu nie jada się wielu rzeczy. Wszystko co nie przypomina typowo polskiej kuchni (oczywiście czasami są wyjątki) nie jest do jedzenia. I tak tez jest z soczewicą. Chociaż zauwazylam, ze moje dzieci przekonują się coraz bardziej do nowości niż było to rok temu. Z mężem jest znacznie gorzej. A ja? Bardzo lubię soczewicę pod kazdą postacią.
Warto wprowadzić ją do swojej kuchni. Według wielu źródeł wynika, że soczewica zawiera najwiecej białka ze wszystkich warzyw. Jest również bogata w witaminę B6, kwas foliowy,  żelazo i cynk. Można spotkać ją w wielu kolorach (zielony, pomarańczowy, czerwony, żółty, brązowy, czarnym czy tez różowy). Soczewica jest również bardzo dobrym zamiennikiem mięsa.
Najbardziej popularna jest soczewica brązowa. Uważać jednak trzeba z jej przygotowaniem. Za długo gotowana robi się miazga. Zielona jest również bardzo popularna i aromatyczna. Czerwona często gości w kuchni hinduskiej.

1 funt (0.46 kg) suchej soczewicy, to w przybliżeniu około 7 szklanek gotowanej soczewicy.

Jak przygotować soczewicę? Bardzo prosto:

  1. Wyplukac suchą soczewicę w chłodnej wodzie. Odcedzić wodę.
  2. W dużym garnku wymieszać 1 funt soczewicy z 5-cioma szklankami wody lub wywaru z warzyw czy kurczaka. Zagotować.
  3. Zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Mieszać od czasu do czasu. Gotować aż będzie miękka, około 25-30 minut dla brązowej, zielonej czy żółtej. Czerwoną soczewice wystarczy gotować 5-10 minut.
  4. Odcedzić nadmiar wody
  5. Ugotowaną soczewicę można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.

Komentarze