MIOTLY - CIASTECZKA na HALLOWEEN

Moja mlodsza corka robila ciasteczka na Halooween do Polskiej Szkoly. Efekt byl lepszy niz sie spodziewalam, a dzieciom w szkole bardzo smakowaly miotosteczka.

Przepis wraz z dokladnym opisem krok po kroku znalazlam tutaj
Zdjecie nie jest moja wlasnoscia, bo nie zdarzylam sama pstryknac fotki.

Czas przygotowywania: 20 minutes
Czas pieczenia: 12 minutes
Ilosc: 18-20 miotel
Skladniki
  • 1/2 szkl. zwartego cukru brazowego
  • 1/2 szkl. miekkiego cukru lub margaryny
  • 2 lyzki wody
  • 1 lyzeczki wanilii
  • 1 1/2 szkl. maki
  • 1/8 lyzeczki soli
  • 10 grubych slonych paluszkow (precle) okolo 10 cm dlugosci
  • 2/3 szkl. roztopionej czekolady 
  • troche roztopionego masla orzechowego albo karmelu 

Instructions
  1. Nastaw piekarnik na 180ºC. Wymieszaj brazowy cukier, maslo, wode i wanilie. Dodaj make i sol.  Podziel ciasto na 20 kulek.
  2. Wez jedna kulke i uformuj miotle wokol precla. Nie trzeba obwijac ciasta wokol precla, wystarczy "rozplaszczyc" ciasto wokol "trzonka". Gdy juz miotla jest uformowana, za pomoca widelca, wycisnij szczecine w miotle.
  3. Piecz ciasteczka okolo 12 minut lub gdy ciasto jest podpieczone, ale nie brazowe. Ostudz dokladnie okolo 30 min
  4. Rozpusc czekolade.
  5. Polej czekolade na miotle, pozostawiajac polowe ciastka nie pokryta.
  6. Delikatnie rozprowadz karmel.



Komentarze