MAJONEZ SOJOWY - TO MUSZE ZROBIC

Olga Smile podala nowy przepis, tym razem na majonez sojowy. Musze go zrobic. Na razie brak mi czasu, ale za jakies trzy tygodnie wyprobuje go na pewno. A aby o nim nie zapomniec od razu wpisuje go tutaj.

SKLADNIKI:

180 ml mleka sojowego
• 550 ml oleju
• 1 czubata łyżka musztardy
• 1 cytryna
• 3 łyżki octu – (mozna dodac ocet ryżowy do sushi, bo jest słodszy i łagodniejszy)
• 1 łyżeczka soli
• 1-2 łyżki syropu z agawy, miodu, melasy, syropu kukurydzianego lub cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

1. Do blendera wlać mleko, dodać ocet, sok wyciśnięty z cytryny, słód, sól i miksować przez chwilę.
2. Cienkim strumieniem dolać olej przy ciągle chodzącym blenderze. Gdy olej się skończy wyłączyć blender i spróbować majonez. Gdy jest idealny przełozyć do słoików, jeśli chcesz go jeszcze doprawić, dopraw i włącz na chwilę blender.
3. Można przechowywać w lodówce przez wiele dni. Nie ma żadnego zagrożenia zatruciem jak w przypadku majonezów jajecznych!

Komentarze