BURAKI, POMARANCZ I RUKIEW WODNA

Codziennie rano zaraz po obudzeniu sie, wlaczam telewizor. Powod jest prawdopodobnie taki sam jak i u wszystkich , co slychac w swiecie albo jaka pogode zapowiadaja na dzisiejszy dzien. Wlasciwie, telewizor zastepuje mi radio. Ale od pewnego czasu  nie moge zniesc amerykanskich wiadomosci nowojorskich o gwaltach i morderstwachogladac, o dziurach w drogach i korkach w Nowym Jorku, wiec zamiast wiadomosci ogladam kanal  LWN - Live Well Network. O 6-tej rano swoj program ma mloda kanadyjka - Kary Osmond. Podoba mi sie jej sposob gotowania. I podoba mi sie to co ona gotuje w programie. Znalazlam tam kilka przepisow, ktore mialabym ochote kiedys wyprobowac. Pierwszy z nich to salatka z burakow i rukwi. Po raz pierwszy probowalam rukwi i jakos nie przypadla mi do serca, co nie jest powiedziane, ze nigdy jej nie bede uzywala. Nastepnym razem zamierzam zastapic ja np. szpinakiem.

Ponizszy przepis lacznie ze zdjeciem jest zaczerpniety ze strony internetowej. Moja salatka trafila do kolezanki na babskie spotkanie i jakos mi sie zapomnialo o zdjeciu.

Beet, Orange and Watercress Salad

Servings: 4

    Ingredients Print Recipe

  • 6 unpeeled, trimmed beets, (1-1/2 lb/750 g)
  • 2 oranges
  • 2 bunches watercress
  • 1/4 cup (50 mL) sliced almonds, toasted
  • Dressing:
  • 1 tsp (5 mL) finely grated orange rind
  • 2 tbsp (25 mL) orange juice
  • 2 tbsp (25 mL) vegetable oil
  • 1 tbsp (15 mL) white wine vinegar
  • 1/2 tsp (2 mL) Dijon mustard
  • 1/2 tsp (2 mL) granulated sugar
  • 1 pinch each salt, and pepper

Directions


Wrap beets in foil and roast in 400°F (200°C) oven for 1 to 1-1/2 hours or until tender. (Alternatively, cook beets in boiling water for about 40 minutes or until tender.) Let cool slightly; rub off skins and cut into thick slices.Dressing: In small bowl, whisk together orange rind, orange juice, oil, vinegar, mustard, sugar, salt and pepper. (Make-ahead: Transfer beets to separate bowl; cover beets and dressing with plastic wrap. Refrigerate for up to 1 day.)
With sharp knife, cut peel and pith off oranges; cut in half lengthwise, then slice crosswise, removing outer membrane. Remove tough stems from watercress. In shallow serving bowl, toss watercress with half of the dressing. Toss beets with remaining dressing and arrange in centre of watercress. Arrange oranges over watercress. Sprinkle almonds over top.

Komentarze