ZAKRECONE PALUSZKI SEROWE

Znalezione dawno, dawno temu w necie. Po krotkim namysle, moja rodzina nie przepada za ziolami w przeciwienstwie do mnie, zmodyfikowalam znacznie ten przepis i wyszly twarozkowe zakrecone paluszki. Zamiast sera, dodalam twarozek z wiaderka z cukrem.

Skladniki:
  • 2 gotowe arkusze ciasta francuskiego
  • sol morska
  • bazylia
  • kurkuma
  • starty zolty ser (ok. 20 dag)
  • roztrzepane jajko
  • suszona papryka
  • swiezo zmielony pieprz
  • oregano
Rozwinac pierwszy arkusz ciasta francuskiego (moze zostac na papierze, w ktorym byl oryginalnie zapakowany), posmarowac go roztrzepanym jajkiem i posypac serem, ktory leciutko docisnac do ciasta. Nastapnie posypac ziolami w ilosci wg uznania. Przykryc drugim arkuszem ciasta i ponowic wszystkie czynnosci.
Kroic na paseczki o szerokosci 1 cm. Kazdy z nich chwycic z obydwoch koncow i skrecac w przeciwnych kierunkach, w taki sposob, aby powstawala sprezynka. Ukladac na blaszcewylozonej papierem do pieczenia w odstepach 2-3 cm (paluszki sporo urosna). Ich konce docisnac do blaszki. Wstawic do piekarnika nagrzanego do temp. 200stopni i piec 13-15 min.
Uwagi: W tym przepisie mozna dowolnie manewrowac zarowno zestawem przypraw, jak rowniez ich iloscia.

Moje modyfikacje sie oplacaly. Paluszki smakowaly wszystkim, nawet mojej bardzo wybrednej mlodszej corce.

Komentarze