WAFELEK Z MASĄ MLECZNO - NUGATOWĄ

I kolejny przepis Doroty, moje ulubione wafelki. Po zdjecia koncowego produktu odsylam do wlascicielki przepisu. Ona jest w tym prawdziwa mistrzynia.
Przepis musialam zmodyfikowac, bo niestety moj maz wyjadl caly zapas czekolady o czym ja nie mialam pojecia.


Składniki na masę mleczną:

  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 175 g miękkiego masła
  • 1 szklanka mleka w proszku 
Mleko zagotować z cukrem w małym garnuszku, mieszając. Jak tylko cukier się rozpuści, ściągnąć z palnika, ostudzić.
Masło ubić mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać mleko (po łyżce), dalej miksując, aż masa będzie gładka (zbyt szybkie dodanie mleka grozi zwarzeniem się masy). Dodać mleko w proszku i zmiksować.
Składniki na masę z nutelli:
  • 100 g masła
  • 160 g nutelli
  • 1 łyżka kakao
  • 2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych
  • 100 g orzechów laskowych (nie mogą być inne, ze względu na smak), posiekanych, podpieczonych (można podsmażyć na suchej patelni, niekoniecznie piec w piekarniku)
Masło, nutellę, kakao zmiksować, na koniec dodać zmielone i posiekane orzechy, wymieszać.
Ponadto:
  • 3 suche wafle (o wymiarach 23 x 29 cm każdy) 
  • 70 g czekolady mlecznej
  • 70 g czekolady gorzkiej
Pierwszy wafel położyć na deseczce, posmarować masą z nutelli, przykryć drugim waflem. Następnie posmarować masą mleczną, przykryć waflem. Obciążyć deseczką i włożyć na lekkie stężenie kremów do lodówki (kremy po całonocnym leżakowaniu w lodówce ciężej się kroją, trzeba je wyjąć z lodówki wcześniej). Po stężeniu i sklejeniu się wafli posmarować je płynną czekoladą od strony kremu mlecznego (czekoladę gorzką i mleczną stopić w kąpieli wodnej i wymieszać). Poczekać, aż czekolada stężeje, pokroić na kwadraty.

Komentarze