SZPARAGI Z POTRAWKA


Przepis znaleziony w  majowej, tegorocznej Olivii. Bardzo podobalo mi sie zdjecie, wiec postanowilam je wyprobowac. Zamiast makaronu podalam wszystko na jednym talerzu z ryzem. Bylo pyszne.
Zdjecie zeskanowalam z gazety.

SKLADNIKI na 4 porcje po 360 kcal:
  • cebula
  • 2 zabki czosnku
  • piers z kurczaka
  • sol i pieprz
  • 2 lyzki oleju
  • 1 lyzka maki
  • 2 szkl. rosolu
  • 2 lyzki smietany
  • 3 wiazki zielonych szparagow
  • duzy pomidor
  • szczypta cukru
Cebule i czosnek posiekaj. Mieso umyj, pokroj na kawalki, oprosz sola i pieprzem. Smaz partiami na rozgrzanym oleju, wyjmij. Na tym samym tluszczu poddus cebule i czosnek. Oprosz maka, zasmaz. Dodaj mieso. Podlej rosolem i smietana. Przykryj i dus przez 10 minut. Przypraw sola, pieprzem i cukrem.
W tym czasie szparagom poobcinaj zdrewniale konce. Zielone pedy wloz do osolonego wrzatku i gotuj 10 minut. Pomidor pokroj na cwiartki. Usun gniazdo nasienne, a miaz pokroj w drobna kostke. Szparagi odsacz.
Przeloz je na ogrzany polmisek. Polej przygotowana potrawka. Posyp pomidorami. Podawaj z makaronem wstazki. 

Komentarze