STEFANKA BEZ PIECZENIA


Przepis znalazlam u Wegetarianki i w Kuchennej Szkole Przetrwania. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, co jest najwazniejszym atutem. I jest wszystkim pyszne. Co prawdam, mojemu mezowi nie przypalo do gustu, ale to nie on piecze. Nieprawdzaz?
SKLADNIKI:
okolo 36 herbatnikow na balszke o rozmiarach 21x28cm
litr mleka
szklanka kaszy manny
¾ kostki masla
2 lyzki kakao
¾ szklanki cukru
kilka kropli aromatu waniliowego lub smietankowego

POLEWA:
¹/3 kostki masla
2 lyzki kakao
3 lyzki cukru
1 lyzka mleka

Polowe herbatnikow ulozyc na dnie blachy. Mleko, maslo, cukier,kakao podgrzewac mieszajac az tluszcz i cukiersie rozpuszcza. Dosypac powoli kasze i energicznie mieszajac, aby nie powstaly kluski. Gotowac na wolnym ogniu, az masa zgestnieje. Zdjac z ognia, dadac pare kropel aromatu, dokladnie wymieszac i goraca mase wylac na ciastka. Wyrownac i wylozyc pozostale herbatniki (warto je obciazyc by dobrze sie zespolily z masa. Przygotowac polewe. Na wolnym ogniu podgrzewac tkuszcz, dosypywac cukier, kakao i mleko. Zdjac z ognia gdy masa jest jednolita, wylac na ciasto i wyrownac. Przed podaniem schlodzic, najlepiej przez cala noc.



Komentarze