SALATKA Z KASZA GRYCZANA


Salatke znalazlam u Ireny i Andrzeja.  Byla pyszna i zniknela dosc szybko z polmiska.
SKŁADNIKI:
2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej prażonej,
15 dag sera edamskiego,
1 ogórek kiszony (10 dag),
1 żółta papryka (15 dag),
1 czerwona cebula (8 dag),
po 3 łyżki oleju i białego octu winnego,
1 łyżka natki pietruszki,
sól, pieprz do smaku.
WYKONANIE:
Paprykę oczyścić i umyć. Jabłko umyć i oczyścić z gniazda nasiennego. Obraną cebulę, paprykę i jabłko pokroić w małą kostkę. Obrany ogórek oraz ser zetrzeć na tarce do jarzyn. Przygotowane składniki połączyć i wymieszać z kaszą. Ocet roztrzepać z olejem i doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem i posypać natką pietruszki. Podawać z pieczywem.

Komentarze