SALATKA W KOLORZE ZOLTYM


Kolejna salatka Ireny i Andrzeja. Powiedzialabym nawet, ze jest to salatka typowo na babskie spotkania. Troche slodka, troche kwasna, a przede wszystkim delikatna.
SKŁADNIKI:
1 filiżanka ryżu,
1 puszka kukurydzy,
½ puszki ananasów,
1 łyżeczka curry,
1 łyżka oleju,
1 żółta papryka.
SOS:
6 łyżek majonezu,
1 łyżka sosu sojowego,
3 zgniecione ząbki czosnku,
sok z pół cytryny,
4 łyżki soku z ananasów,
sól, biały pieprz
SPOSÓB WYKONANIA:
Wszystkie składniki sosu starannie wymieszać. Ryż ugotować w dużej ilości wody. Kiedy będzie prawie miękki, odcedzić i przelać zimną wodą. Następnie wymieszać go z olejem i curry, zostawić aż wystygnie. Do zimnego ryżu dodać kukurydzę i plastry ananasów pokrojone w małe kawałki. Sos połączyć z sałatką. Mozna przybrać ją kawałkami ananasa i żółtą papryką pokrajaną w podłużne paski.

Komentarze