SALATKA GYROS


Wiele slyszalam o przyprawie gyros i o salatkach o tej samej nazwie. Bez zastanowienia kupilam przyprawe i wykorzystalam w kolejnym przepisie Ireny i Andrzeja.
Dla mnie byla troszeczke za ostra, ale smaczna.
SKŁADNIKI:
1 duża pierś kurczaka,
2 mniejsze cebule,
mała kapusta pekińska,
2 ząbki czosnku,
1 puszka kukurydzy,
czerwona papryka,
przyprawa gros,
oliwa do smażenia.
SOS:
1 duży jogurt naturalny,
3 łyżki majonezu,
5-8 ząbków czosnku,
1 łyżka ketchupu,
sól, ostra papryka i odrobina wody
WYKONANIE:
Na patelni, na oliwie zeszklić cebule pokrojone w drobniutką kosteczkę. Następnie dorzucić pokrojona na mniejsze kawałki pierś z kurczaka i obtoczoną w przyprawie gyros. Smażyć do zarumienienia. Do miski wrzucić: poszarpaną w paseczki kapustę pekińską, pokrojona w kosteczkę paprykę, puszkę kukurydzy oraz posiekany czosnek. Wymieszać składniki. Dodać zawartość patelni, uprzednio odsączając tłuszcz z kurczaka na papierowym ręczniku. Na koniec połączyć wszystko z kilkoma łyżkami sosu czosnkowego, który robi się przez połączenie wszystkich składników z wyciśniętym czosnkiem.
izabela0926, wtorek, 15 września 2009 , SALATKI

Komentarze