RACUCHY Z JABLKAMI

To kolejny przepis z tej samej Olivii. I kolejny racuchowy przepis w internecie, ale co tam. Przepis jest bardzo prosty w zrobieniu, gorzej ze smazeniem, zajmuje troche czasu.




SKLADNIKI:
2 jajka
2 szkl. kefiru
2 szkl. maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
2 jablka
3-4 lyzki oleju do smazenia
sol
cukier puder




PRZYGOTOWANIE:
Jajka rozkloc, wymieszaj z kefirem, dodaj szczypte soli oraz make polaczona z proszkiem do pieczenia (ciasto powinno miec konsystencje bardzo gestej smietany). Jablka umyj, pokroj w kostke, dodaj do ciasta i wymieszaj.
Na patelni rozgrzej nieduza ilosc oleju, lyzka nakladaj porcje ciasta i smaz na zloty kolor (podczas smazenia zmniejsz plomien/sile palnika, zeby nie spalic racuchow).
Usmazone placki przeloz na recznik papierowy, ktory wchlonie nadmiar tluszczu, a potem na talerz. Cieple oprosz cukrem pudrem. Mozesz podawac je na zimno lub podgrzac w piekarniku.

RADA:
Ciasto na racuchy bedzie rownie smaczne, jesli przygotujesz je na jogurcie naturalnym. 
Racuchy usmaza sie szybciej, jesli dodasz jablka starte na tarce.

Komentarze