KETCHUP


Kolejny weekendowy "przeboj" znaleziony na Smaker.
SKLADNIKI:
  • 1 ½ kg pomidorow
  • ½ lyzeczki mielonego imbiru
  • ½ lyzeczki mielonego ziela angielskiego (ja wrzucilam 4 ziarenka, ktore potem wylapalam)
  • ½ lyzeczki cynamonu
  • ½ lyzeczki mielonych gozdzikow
  • 1 lyzeczka pieprzu
  • 1 lyzka soli
  • 1 szklanka octu
  • ²/szklanki cukru brazowego
PRZYGOTOWANIE:
Umyte pomidory posiekac. Gotowac 10 minut i przetrzec przez sito.
Przyprawy rozprowadzic w occie. Dodac do pomidorow, Wymieszac z cukrem i zagotowac.
Zmniejszyc ogien i nadal gotowac na wolnym ogniu przez 1-1,5 godziny, az do zgestnienia. Przelac do goracych, sterylnych sloikow i zamknac.
Sloiki umiescic w wodzie o temp. okolo 80°C na pol godziny.

Komentarze