COCO au MIEL - CIASTECZKA KOKOSOWE


W poszukiwaniu jakiegas slodkiego i prostego dania francuskiego zajrzalam do Asi i udalo sie. Znalazlam tam kokosowe muffinki. Myslalam, ze beda za slodkie dla towarzystwa babskiego, ktore wiecznie "dba o linie", ale ku mojemu zaskoczeniu, pomimo zawartosci cukru, miodu i kokosu, byly w sam raz. Najbardziej smakowaly mojej starszej corci. A musze powiedziec, ze moje dziewczyny sa bardzo wybredne.
SKLADNIKI: (wyszlo mi 12 muffinkow)

  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 1 i 1/4 lyzeczki miodu
  • 3 szklanki (230g) wiorkow kokosowych
  • 1/2 szklanki (125g) cukru
  • 1/2 szklanki (70g) maki
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 duze jajka, dobrze roztrzepane
PRZYGOTOWANIE:
  • Piekarnik nagrzac do 200o. Wglebienie w formie do muffinkow wylozyc papierowymi papilotkami.
  • Zagotowac mleko z miodem i odstawic z ognia.
  • Wymieszac wiorki kokosowe, cukier, make i proszek do pieczenia. Powoli wlewac mleko i wymieszac. Dodac roztrzepane jajka i mieszac az skladniki dobrze sie polacza.
  • Masa wypelnic papilotki, dbajac aby masa za kazdym razem byla dobrze wymieszana.
  • Piec na zloty kolor przez okolo 25-30 min.


Komentarze