CIASTO KUKULKA


W gazecie "Smacznego!" znalazlam super przepis na ciasto. Wyprobowalam go w Sylwestra i napewno powtorze. Byl smaczny pomimo, ze zamiast wiekszej ilosci mlecznej czekolady, dalam gorzkiej. Przepis jest prosty i bardzo szybko sie go robi. Zwlaszcza, ze biszkopty sa kupione w sklepie.
A oto oryginalny przepis z gazety:
SKLADNIKI:
Jasny biszkopt:
4 jajka
25 dag maki
25 dag cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
Ciemny biszkopt:
6 jajek
25 dag maki
25 dag cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
3 lyzki kakao
Masa czekoladowa:
3 lyzki kawy mielonej
20 dag cukru
2 tabliczki mlecznej czekolady
1 tabliczka gorzkiej czekolady
5 kieliszkow wodki
3 lyzki kakao
Krem smietanowy:
1 litr smietanki 30 proc. ( ja uzylam heavy cream)
6 lyzek cukru pudru
2 lyzki zelatyny (1 opakowanie zelatyny Knorr)
PRZYGOTOWANIE:

  1. Zrobic jasny biszkopt: jajka oddzielic od zoltek i ubic na piane. Zoltka zmiksowac z cukrem, dodac przesiana make oraz proszek do pieczenia. Polaczyc z piana. Ciemny biszkopt przyrzadzic tak samo, dodajac kakao. Obydwa rodzaje ciasta przelozyc do prostokatnych blaszek.  Piec okolo 30 minut w temperaturze 1900C.
  2. Przygotowac mase czekoladowa: kawe zaparzyc w 1/szklanki wrzatku. Przecedzic do garnka. Dodac polamana na kawaleczki mleczna i gorzka czekolade czekolade, kakao, cukier oraz wodke. Podgrzewac az do rozpuszczenia. Wystudzic.
  3. Smietane ubic z cukrem pudrem i rozpuszczona w malej ilosci wody zelatyna.
  4. Ciemny biszkopt przekroic i posmarowac polowa kremu smietankowego. Przelozyc janym biszkoptem. (W oryginale nalezy posypac smietane pokruszonym biszkoptem. Probowalam. Poniewaz uzylam gotowych biszkoptow, nie mam blaszki tych wymiarow, wiec troche ciezko mi bylo otrzymac ciasto w jednym miejscu.) Polac masa czekoladowa, a potem reszta smietany. Przykryc ciemnym biszoptem. Na wierzch posypac kakao.
Naprawde pyszne ciasto. Robilam je dwa razy pod rzad. Polecam wszystkim.

Komentarze