CIASTO JABLKOWO-BUDYNIOWE


Przepis dostalam dosyc dawno od mojej mamy. Jest pyszne. Tym razem nie mialam jablek w domu a do sklepu mam za daleko, wiec wykorzystalam zamrozone jagody. Mialam 4 szklanki jagod.  
SKLADNIKI:
NA CIASTO:
3 szklanki maki krupczatki
1 kostka margaryny
2 cale jajka
1 szklanka cukru
1.5 lyzeczki proszku do pieczenia
MASA:
1 kg jablek
2 paczki budyniu smietankowego (waniliowego)
3 szkalnki mleka
  • Ciasto zagniesc i podzielic na dwie czesci, wlozyc do lodowki na 30 minut.
  • Nagrzac piekarnik do 180°C
  • Jedna czesc ciasta rozlozyc na wysmarowana blache. Jablka pokroic w grube plastry i ulozyc na ciasto.
  • Ugotowac 2 paczki budyniu w trzech szklankach mleka i goracy budyn wlac na rozlozone jablka.
  • Wszystko przykryc druga czescia ciasta i piec okolo 45 min
  • Po upieczeniu posypac cukrem pudrem
Uwaga: Budyn musi byc bardzo gesty. 

Komentarze