CHRUPIĄCE OWSIANE CIASTECZKA


Owsiane ciasteczka sa pomyslem Doroty. Sa smaczne i chrupiace, co podoba sie mojej rodzinie. Jesli kogos interesuje ich wyglad, prosze zajrze na strone wlascicielki, bo moje ciasteczka nie sa az tak perfekcyjne jak jej i zdjecie tez daje duzo do zyczenia. Pozwole sobie tylko skopiowac tresc przepisu. 
Składniki na około 35 ciastek:
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 
  • 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2,5 szklanki płatków owsianych
Masło utrzeć (zmiksować) na puch, pod koniec wsypując biały cukier i dalej miksując. Dodać cukier brązowy i zmiksować. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki na jeden raz i zmiksować.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia (piekłam 14 minut). Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce.

Komentarze